Durst Judit - "Innen az ember jobb, hogyha meg is szabadul"

Láposon ma a 70 aktív korú cigány származású férfi közül senkinek sincs állandó munkaviszonya. A parasztoknál ez az arány egészen másként fest: náluk 30 munkaképes korban lévõ lakosra 4 munkanélküli jut. Õk azonban „még csak” 2-3 éve vesztették el állásaikat, ellentétben a cigányokkal, akiknek többsége 1991-ben vált munkanélkülivé, az elsõ nagy hullámban, amikor a gazdasági nehézségekkel küzdõ nagyipari vállalatok kezdték elbocsátani a feleslegessé vált munkaerõt, közülük is elsõsorban a szakképzetlen, vidéki, ingázó cigányokat. Az elszegényedõ, gettósodó, lassan 10 éve tartó munkanélküliséggel küzdõ faluban, ahol ma az aktív lakosság 60 százaléka munkanélküli (ebbõl 90 százalék a cigányok aránya), a különbözõ társadalmi rétegeknek különbözõ megélhetési stratégiái vannak.

innen-az-ember-jobb-ha-meg-is-szabadul-drust-judit.pdf
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)