22 éves nő, Pest, R

21 éves vagyok, ide születtem. Svájci frankos hitel van a házunkon, 9 és fél millió forint. Eleinte én is, meg az apukám is dolgoztunk a gázgyárba', akkor ugye tudtuk fizetni a törlesztés, mert mind a ketten megkerestük azt a 100-130 ezer forintot. De hogy becsődölt, elküldtek onnan minket, sajnos onnantól kezdve, 3-4 éve nem bírtuk fizetni. Annyival tudtak segíteni, hogy nem raktak még ki minket innen, hanem ki kellett tölteni papírokat, újból tulajdoni lapot kiváltani. És úgy kell majd fizetni, mintha albérletben laknánk itten. Úgy hogy ennyivel jobb. Fával tüzelünk. A gázt egy vagy két éve kikapcsolták. A vizet is, most pár hónapja. De azt úgy tudtuk megoldani, hogy van saját víz. A csatornát tudjuk fizetni. A villanyt meg úgy tudtuk megoldani, hogy van egy újfajta villanyóra, kártyás, s el kell menni Pestre, az Europarkba, mindig tölteni rá egy összeget, és akkor az elég egy-két hónapig.

22 éves nő, Pest megye, R16 éves koromban otthagytam már az iskolát, hogy anyuékat tudjam segíteni. Tanultam volna szívesen, de láttam, hogy anyuék nem bírnak úgy segíteni, és akkor én inkább azon voltam, hogy őket tudjam segíteni. Most is úgy vagyok vele, hogy inkább a húgom tanuljon. Fodrászatot tanul, kapja az iskolából az ösztöndíjat, meg a család is támogatja.

16 évesen kerültem a gázgyárba'. Utána, hogy az tönkrement, munkanélkülibe mentem, kaptam három hónapig a segélyt, utána meg ezt a jövedelempótlót. Azóta nem találtam munkát, akkor vagyok bejelentve, amikor behívnak dolgozni közmunkára. Tavaly voltam bent, meg az idén, tavaly kettő, most meg négy hónapot. És hogy ha nem fogadjuk el a munkát, akkor utána három évig nem kaphatunk a hivatalból semmilyen segélyt. Ezenkívül csak a csirkeüzem van, ott, ha emberhiány van, lehet dolgozni. Heti 10-15 ezer forintot megkerestem, plusz minden csütörtökön kaptunk egy csirkét. De hát ott is úgy, hogy nem jelentettek be. Mindenki megoldja, hogy meg tudjon élni. És itt a romák is járnak rendesen dolgozni.

Azért olyanban nincs probléma, hogy ennivaló. Mert az mindig van. Minden nap főzünk. Apukám is most kapja a hivatalnál a jövedelempótlót, de mellette tud dolgozni. Így tudjuk megoldani. Kb. 180-200 ezer forintból, heten lakunk egy háztartásban; édesanyám, édesapám, a húgom, én, a nővérem, a férjem, meg a kislány. Abból ugye kell tölteni ezt a villanyos kártyát, olyan 10-20 ezer forintot. Gázszámla már nincsen, mert azt már kikapcsolták, tulajdonképpen az élelmiszerre elmegy ez az egész pénz. A fa télire még nincs meg. A kislány, amit kér, neki megvan mindene. Múltkor is kapott két zsák ruhát, az egyik ismerőstől. Azért tudtunk összerakni pénzt is, hogy vannak most csirkéink. Levágjuk. Vagy kapunk vasakat, és akkor azt le szoktuk adni. Azért kapunk pénzt. De Pestre nem járunk a lomtalanításokra, mert nem tudunk mivel.

Most azt hallottam, hogy állítólag itt a hivatalban vissza fogják adni a 8 órát a közmunkára. Csak nem tudom még, hogy mennyiért. Hogy mennyi pénzt adnak. Na, most én ezt megvárom, és utána megint keresek valami munkahelyet. Vagy, hogy ha úgy fog menni itt a csirkében a vágás, akkor én oda visszamehetek, mert felvesznek.

Jó, hogy itten csirkében nem nézik az iskolát. Csak azt, hogy tudom-e csinálni? Mert én is itt tanultam meg mindent. És tudok már mindent. A csőgyárba, meg tükörgyárba nem vesznek fel mindenkit, oda is kell az iskola. Én esküszöm magának, ha öt-hat önéletrajzom nem adtam be abba a tükörgyárba, akkor egyet se.

Párommal már lassan 3-4 éve, hogy együtt vagyunk. Most hiába költöznénk össze, amikor ugye ő is csak ezt a hivatali pénzt kapja. És ugye az nem lenne elég arra, hogy fenntartsuk magunkat. Ha össze tudjuk hozni, akkor ott az ő szüleinél, ott hátul építünk egy kis szobát, meg konyhát, és akkor úgy. Csak még egy kicsit gyűjtünk. Használt téglák, meg ilyesmik azért vannak. Majd csak összejön lassan. Olyan 5-10 ezer forintot mindig így félrerakok, meg a párom is. Hát összeházasodni nem tudunk, mert az nagyon sok pénz volna azért. Egy hivatalos esküvő, az is pénzbe kerül. Azért nem merünk így gyereket se vállalni. Így egymás mellett éldegélünk.

Nagyrészt cigány szomszédok vannak. Én itt nőttem fel közöttük. Kicsi voltam, ők dajkáltak engem. Azt lehet mondani, hogy ők sokkal segítőkészebbek, mint a saját rokonok. Nagyon sokat segítettünk már egymásnak. Itt nem úgy van, hogy külön a magyarok, külön a romák. Hanem itt van ez a csomagosztás is, oda mindenki megy egybe. Úgy hogy nincs úgy, hogy külön ez, vagy az. Itt mindenki egybe. Hát most már a karácsonykor is, ünnepkor olyan van itt a hivatalba, ahol dolgozunk, kapunk talán ajándékba egy csomag szaloncukrot. Mondjuk, lehet, hogy most már azt se. Nem tudom. De régebben az is úgy volt, hogy kaptunk egy-egy csomag szaloncukrot. Akkor Mikulás-csomagot. Tehát több mindent adtak. Tavaly már csak egy csomag szaloncukrot kaptunk, ugye?

A hivatal nem segít. Olyan van, hogy akinek jobban megy, olyanok is kapják ezt a segélyt. És őket nem hívják ám be dolgozni! Csak minket, a szegényeket, mert tudják, hogy nekünk szükségünk van rá és bemegyünk. Meg a romákat. Kellene olyanoknak lenni, hogy fát adnak, meg ilyenek. És hát nincs semmi. A védőnő szokott csinálni ilyen Vöröskeresztes csomagosztást. Van, amikor a tornaterembe a Vöröskereszt által hoznak ide ruhákat, azt mink ingyen elvihetjük. Tegnap meg a téeszbe' osztottak ilyen csomagokat. Kaptunk 3 dobozos tejet, 3 kiló lisztet, meg egy csomag tésztát.

Hogy mi lenne a segítség igazából? Hát egy normális munkahely biztos, hogy nagyon nagyot tudna változtatni. Hát akkor olyan, hogy legalább tudnának segíteni olyan, hogy fát adni, hogy egész télen elég legyen. Meg hát ilyenek. Bármi olyan segítség, ami volna, azt mindent elfogadnánk, mert nagyon jó volna. Vagy inkább ilyenkor karácsonykor úgy segítenének, hogy legalább adnának egy kis pénzt. Így a családoknak. Öt, vagy tízezer forintot.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)