22 éves roma nő, Borsod, D

Heten lakunk ebben a házban. Én, az élettársam, a 4 gyerek meg a testvérem, aki másik településen tanul, az alapítványi iskolában. A legkisebb 2 hónapos, van egy 2 éves, egy 4 éves és egy 7 éves. Nekem 8 osztályom van. Az élettársamnak 12. Itt végezte az intézetben a négyet. Állattenyésztést. Születésünktől itt lakunk a faluban.

22 éves roma nő, Borsod, DEzt a házat 4 éve vettük a saját pénzünkből. Van egy nagyszoba, egy kisszoba, egy folyosó, egy spájz, egy fürdőszoba, egy előszoba. Meg egy kis nyárikonyha van kint az udvaron.

Én 85 ezret kapok havonta a gyerekekre. A gyes meg a családi pótlék. Meg a férjem kap 22.800-at. De ez nagyon kevés. Ebből se fát, semmit nem tudunk venni belőle. Annyi, hogy be tudunk nekik vásárolni, de az se tart sokáig. Ebből fizetjük a kölcsönt, ami 16 ezer. Az OTP-től személyi kölcsönt vettünk fel. Aztán a villany, ami 25 ezer. Azért mert tartozás volt és megengedték, hogy részletekben fizessük vissza. Lekapcsolták a villanyt és most visszakapcsolták. Egyébként itt soknál nincs villany, kikapcsolták. Mert vagy a csekket adja fel az ember, vagy eszik. De hát, ha ki kell hívni az orvost is valamiért, az nem lát itt semmit. Olyan elmaradottság nincs sehol, mint ami itt van. Nyáron a polgármester felírta mindenki nevét, akinél nincs villany. Azt ígérte, hogy majd elintézi, de azzal sincs azóta se semmi. Itt vagy 10 embernek van villanya a faluban. Aztán kell ruházat, gyógyszer, tápszer pelenka. Ruhát a másik településen vásárolunk a turkálóban, vagy kínaiban. Ahol olcsó. Olyan, hogy kapjunk valakitől ruhát, olyan nem szokott lenni. Itten senkitől. Esetleg pénzért. Mert ingyen nem adnak semmit. Rokontól sem. Meg hiába a sajátod… pedig két óvodás gyereknek kell ruhát venni folyamatosan.

Főzni azt szoktunk, amit szeretünk. Hússal tésztát, babot, vakarót, levest. Paprikás krumplit, gulyás tésztát, csilisbabos tésztát. Hónap vége felé már nehezebb. Akkor már keményebb. Húst már olyankor nem tudunk venni. Csak paprikás krumplit meg vakarót. Ha egy hónapra bevásárolunk, az egy hónapig nem tart ki. A fát meg lopjuk, mert nem tudjuk venni. Oszt sokszor elkapnak. De abba sem segít minket a polgármester. Talán fog adni. De mennyit? Egy köbmétert? Az semmire nem elég. Nehéz a megélés ebből a 22.800 forintból. Nem tudom miért csökkentették le.

Már híresztelték előtte a csökkentést. Meg a munkaügyiből küldtek papírt, ide a hivatalba le. Aztán a polgármester küldözgette a papírokat mindenkinek, hogy lecsökkentették. Ezt nem a polgármester csinálta ezt a csökkentést.

Az élettársam most tette le a szakmát, kisgépkezelő tanfolyamra járt. 75 ezer volt a fizetése. Azt kéne megmondani, hogy Orbán Viktor mit csinált ezzel a faluval, meg ezzel az országgal. Régen legalább lehetett dolgozni. Most hova megy az ember dolgozni? Mindent elvettek. Az nem élet, ami itt megyen, mert olyan szegénység van. Csudálkoznak, hogy betörnek. Fognak is betörni. Ilyen szegény életbe, ami most van. Ahol 4-6 gyerek van, azok mit esznek? 22 ezer forintból nem lehet megélni. Fizesse a szemetet, fizesse a villanyt. Ha bevisszük a polgármesternek a recepteket, még azt se váltja ki. Itt nem segítenek kisegítő pénzzel se. Valahogy valamit fordítani kéne, mert nagyon nagy szegénység van itt.

Gombából meg somból lehet még valamennyit keresni. De télen azt se. Télen ellopják a fát, eladják, és abból esznek. Csak vigyázni kell. Úgy kell felmenni a hegyre, hogy már sötétbe lehessen lejönni. Ha nincs kis kaja a gyerekeknek, akkor eladjuk a tévét, hűtőt, terítőt, fazekakat. Most mit szégyellje az ember. A gyerekeknek enni kell. Annak adjuk el, itt a faluba, akinek élelme van. Aztán nemrég megvettük ezt a tévét, 3 ezer forintosat. Ezt a hitványat, nem újat. Masinánk (sparhelt) is olyan van, hogy lába nincsen. Nehéz az élet. Öt évvel ezelőtt jobb volt. Dolgoztak az emberek. Akkor volt kertem, volt tyúkom, disznóm. Mindenem. Úgy tesznek a kórházba is a gyerekeknek, hogy alul vannak táplálva. De ezen nem is kell csodálkozni. Ez az élet sokkal rosszabb annál. Most meg már nem tudjuk, a kertet se tudjuk csinálni, mert a szántásért is fizetni kell. 1400-at. Meg, ha beültetném, kilopik azt is. Egymástól ellopják akkor.

A közmunka az úgy megy, hogy felvesznek 6 órásba és 2 hónapot kell dolgozni. Délre van otthon az ember. A fizetés meg hetente van, de az se jó, mert kifizetik azt a kevés pénzt és nem lehet belőle rendesen bevásárolni. Nem lehet belőle keményen vásárolni. Hogy ki találta ki ezt a heti fizetést? De még jó, hogy van ez a közmunka is. Csak az nem, hogy ritkán van, nem mindig. Mert ezt is kiválogatják. A polgármester és az alpolgármester családjaikból az ő fiaik, meg a feleségeik mind dolgoznak. Már 4 hónapja vannak felvéve. Ők jól járnak valóban. Ez a bolt nagyon drága, 5 ezer forint itt semmi. Az alpolgármester felesége dolgozik a boltba. Na, azok jól járnak. Nem mondjuk, hogy rossz polgármester, mert nem rossz. Amit tud, megcsinál, de az itt a másik, hogy ez tiszta cigány falu. Ide kellene a legtöbb pénz. De tavaly is egy szaloncukrot nem adtak.

Ezt a keveset nagyon nehéz beosztani. Ez úgy megy, hogy ezt a kis pénzt megkapjuk, megyünk is vásárolni. Bemegyünk, hazahozunk pár ezer forintot kenyérre oszt eddig tart. Vonattal megyünk a boltba, visszük a gyerekeket is, hogy családos jegyet tudjunk vinni. De ennél még rosszabb lesz, mert megy fel mindennek az ára.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)