23 éves roma nő, Borsod, D

Öten vagyunk egy családban. Két gyermekem van, egyedülállóként nevelem őket. A mamám és a nagyapám van még a családban. Az élettársammal 8 éve nem élek együtt. Elment, megnősült. A nagyobbik gyerek az 8 éves, első osztályba jár. A kisebbik 6 éves lesz, de nem jár óvodába, mert nem vették fel, mert kevés a hely. Születésem óta ebben a házban élünk. Anyukám elhagyott, apukám nevelt, aki később megnősült. A ház egy nagyszobából áll, meg ott van hátul egy konyha, meg egy előtér. Meg egy spájz. Ennyi. Jól érzem magam itt, nem mennék innen el.

23 éves roma nő, Borsod, DKilenc osztályom van. Adtak egy papírt, hogy lehet menni továbbtanulni. Akkor még kellett, mert különben elvették a családi pótlékot és akkor azért mentem. De közbejött, hogy férjhez mentem és ezért nem tanultam tovább végül. Azóta semmilyen iskolában vagy képzésen nem voltam.

A családban én különálló vagyok a két gyerekkel és a nagyapámék is külön vannak. Nekem van a 22.800 Ft meg a családi pótlék, ami 29.000 Ft. A mamám is kapja a 22.800Ft-ot meg a nagyapám kapja a nyugdíjat, vagy ötven valamennyit. Öregségi nyugdíjat. De ők külön kasszán vannak.

Az önkormányzattal jó a kapcsolatunk. Hogy mióta van ez a polgármester, azt nem tudom. Úgy 2 éve? Ez a polgármester jobb, mint az előtte lévő, mert ez azért segít a népeken, meg ha bemegyünk, akkor megbeszéljük vele a dolgokat és megérti, ha valami probléma van akkor segít. Ha bemegyünk, mondjuk aztat, hogy vegyen fel dolgozni, mert szükségünk van rá, akkor megteszi ezeket. De én még nem mentem, hogy gyógyszerre vagy ilyesmikre kérjek. Közmunkára vesz fel. Most is dolgozom, takarítom a hivatalt. Aztán a laktanyát a postánál, azt is kell takarítani, mosni a huzatokat, ilyeneket.

Másik településről szokott kijárni a családkisegítő, vagy ki az. Ha vannak dolgok, akkor hozzá is be lehet menni a hivatalba. Nem tudom melyik napokon szokott lenni a hivatalba, mert én még nem vótam nála. Mások szoktak menni hozzá, például hogy betegkártyát kérjen le, meg lakcímkártyát megcsinálja, meg ilyenek. Segít azért. Ha problémájuk van, akkor bemennek hozzá.

Ebből a szociális segélyből nagyon nehezen lehet megélni. Még az a jó, ha a polgármester felvesz bennünket dolgozni, mert akkor az több. Mert ebből a 22.800-ból nem lehet megélni. A faluban nincs senki, aki foglalkoztatni tudná az embereket. Gombázni szoktunk járni, 2 hónapig szedjük. Összegyűjtjük, aztán bevisszük Miskolcra eladni. Összegyűjtjük 2-3 napig, bevittük Miskolcra és eladtuk.

A környéken semmilyen munka nincs. Nem jár senkise dolgozni. Senki nem dolgozik. Kölcsönkérni nem szoktam, esetleg tőlem szokott az unokatestvérem. Villanyt fizetünk meg tévét, azt közösen szoktuk fizetni a mamáékkal. Aztán nekem van még a gyerek, aki iskolába jár, neki kell ruha. Hét ezer forint a villany és 3 ezer a tévé. Utána vásárolni szoktam meg ruhákat szoktam venni nekik. A többit meg beosztom kenyérre, kólára, gyógyszerekre. Azt mindig meg szoktam venni nekik, hogy legyen itthon, hogy ha megbetegednek. Élelmiszert itt is tudjunk vásárolni, de többszörösen másik településre szoktunk menni, vonattal. Húslevest szoktam nekik, húsos tésztát főzni. Combot kirántani, szárnyat kirántani. Pirított krumpli van nekik, gyümölcsleves, rántott hús, babgulyásost. Amit szeretnek a gyerekek. A ruhákat is a másik településen szoktuk venni, meg néha szoktak hozni adományba, az önkormányzatba.

Régebben is ugyanígy éltünk, mint most. Akkor volt ugyan a gyes, de ugyanennyi volt. Azért jobb volt, mert többet kaptunk, mert volt ez a 28.500 Ft. De így, hogy levonták, így rossz. Délutánonként szoktunk összejárni a családdal meg apukámékkal. Segítségért nem szoktam hozzájuk menni. Dolgozni még nem dolgoztam, mert 15 éves koromban terhes lettem. Utána gyesen voltam.

Itt most december 1-től vagyok az önkormányzatnál. Nem tudom még meddig, mert még nem kaptam meg a szerződésem. Ugyanígy szoktam dolgozni az önkormányzatnál. Amikor kezdtem, akkor 3 hónapot dolgoztam. Azután az letelt és akkor megint felvett most elsejétől. December 1-től. Itt lehetőség, hogy valami jobb munka legyen, az nincs. Miskolc fele biztos lenne, de nem akarnám ilyen messze elmenni a gyerekektől.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)