29 éves roma nő, Borsod, C

29 éves vagyok. Hét osztályt végeztem. Nincs szakképzettségem. Két évvel ezelőtt ment ez a tanfolyam, hogy a hét meg a nyolcat le lehetett volna rakni. Hát mennék, de hát ott már nem vállalnak a tanárok. Mert, két évvel ezelőtt is volt ilyen tanfolyam, és akkor, hát ott már felnőtt emberek vannak, ugyebár, és akkor a tanárok ezt nem bírták. Mert voltak, akik nem jól viselkedtek, meg szemtelenek voltak, és így azt mondták a tanárok, hogy nem vállalják. Hát, ha volna olyan lehetőség az embernek, meg anyagilag, hogy le tudnám rakni a nyolcat, akkor belefognák. De hát így 22 ezer forintból az ember meggondolja, hogy most buszra költi vagy kajára. Ha lenne rá lehetőség azután tovább is tanulnék igen, talán felszolgáló nőnek. Gyerekkoromban varrónő szerettem volna mindig lenni. Ha meglenne a nyolc osztály, hát bele, belevágnák.

29 éves roma nő, Borsod, CHárom gyerekem van. A nagyobbik 13, a középső 11 a kicsi 9. Mind a három sulis. Általánosba járnak. Az a vágyam, hogy továbbtanuljanak. Mert nem szeretném azt, hogy úgy végezzék, mint én, hogy nincsen iskolájuk. Fontos, hogy legyen egy szakma a kezükbe. A szakmájával már hátha el tud menni dolgozni, vagy valami. Mert a mai világban nem nagyon van munkalehetőség.

Itt születtem C-n. Ebben a lakásban öt éve lakunk, öten. Tégla, szocpolos lakás, 2 szoba, konyha, fürdő meg ez a nappali. Vezetékes víz, fürdőszoba, benti wc, villany van. Fatüzeléses kályhával fűtünk. Van mosógép, hűtőszekrény, vasaló, tv, számítógép. Porszívó, na, az nincs. Egy mobilkészülék van a családban, kocsi nincs. Az elmúlt két évben, nem volt változás. Terv az mindig volna. Most egy szobában van a három gyerek. Úgy gondoljuk, hogy a konyhából lenne a fiúnak a szoba, és akkor a nappaliból lenne egybe a konyha. De hát az is mindig halasztva van, mert, … az anyagi gondok. Ha volna lehetőség, akkor szerintem elköltöznénk valami jobb helyre. Itt nincs munkalehetőség. Ha lenne, akkor itt maradnánk. A tömegközlekedés elég jó, mert így hétköznapokon óránként megy a busz. Én legfeljebb egy hónapban egyszer járok el innen. Inkább a gyerekek mennek, másik faluban van az iskola.

Nekem van ez a FHT-m, 22.800 forint. Ezen kívül van a családi pótlék, 48.000 a három gyerekre. A párom az önkormányzatnál dolgozik, közfoglalkoztatott, 35 ezret szokta kikapni. Más az nincs már nagyon, gomba se. Úgy mint, mondjuk 10 évvel ezelőtt. Nem lehet már abból megélni. A csigagyűjtés az olyan, hogy az ember elmegyen csigázni. Mondjuk, összeszed két vederrel, egy fél vödörrel marad belőle, mert átrostállik. Még a mogyoró nagyságú, még az is átmegy a rostán. És akkor nem érdemes menni ezért se. Szokott jönni egy emberke kocsival, ő átveszi. 80 forintot ad kilójáért. Mentünk a nyáron betakarítás után felszedni a terményeket. De azt is úgy, ha megengedik. Már sok ember meg se engedi, hogy rámenjél a földre, inkább beszántják. Napszám itt nincs. Mert a faluba, itt mindenki megcsinálja magának. A nyáron volt kacsám, de már levagdostam. Pízt nem szoktam kérni. Kamatra meg egyáltalán nem is kérnék, még ha megdöglenénk éhen, akkor se. Inkább így a boltba szoktam fölmenni, és onnan szoktam kérni.

A villany, az 20 ezer havonta, a víz az 3200. Az internet az ilyen feltöltős, van, hogy 1500 havonta, van 2500-ös. Még a DIGI van nekem, az 3000. A bérlet a gyerekeknek most úgy van, hogy az iskola átvállalta. Mert viszi őket a suliba egy buszsofőr. De az iskolába is van mindig valamit fizetni, mert ha járnak a lányok táncra, akkor az egy gyerekre minden hónapban 500 forint. A fűtés az úgy működik, hogy attól függ, hogy mennyi fát meg szenet tud az ember venni. Úgy szoktam csinálni, hogy szénből veszek 10 mázsát, fábul meg mondjuk 4-et. Mert azért a szén az tartósabb, mint a fa.

Van, hogy felhalmozódik tartozás. A villannyal nem tudom magam utolérni. Mert 20 ezer forint egy havi, ha most a kéthavit felraknák egyszerre, az már 40 ezer forint és akkor már tényleg ott van, hogy akkor 40 ezer forint egy hónapba az azért gáz lenne. Át kell gondolni, hogy most az ember mire költi a pénzt. Vagy ruhát vesz, vagy fizeti a számlát. Mert ugye télen a gyerekekre kell csizma, kabát. A kínaikba szoktuk venni, ahol olcsóbb. Egy gyereknek szinte meg se tudod venni az egészet, ami télre kell. Legfeljebb két gyereknek tudok venni, a harmadiknak már nem jut.

Hát van olyan is amikor kajára nem jut, akkor azért kell a boltba menni kérni. Azért minden nap főzök. Tegnap gombás nokedli volt. A gombát én mentem szedni. Lila pereszke volt. Előtte zöldbab volt, és volt paprikás krumpli.

A család helyzete így az elmúlt 5-6 évben romlott. Azelőtt mindig megvettem, mondjuk a gyerekeknek is a pötit, túró rudit. Most mán nincs.

Itt a faluban vannak barátok, rokonok. Sűrű kapcsolat nincsen velük, mert inkább itthon vagyok egész nap. Nem szoktam sehova se menni. Ők sem jönnek, mindenki el van saját magával foglalva. Úgyhogy mindenki otthon van, csinálja a dolgát. Az önkormányzathoz szoktam menni, beadni a papírokat. Nagyon régebben egyszer fordultam hozzájuk gyors, egyszeri segélyhez, és akkor gyerekenkint adtak 1000Ft-ot. Utána már nem is mentem.

A nyáron dolgoztam az önkormányzatnál 3 hónapot, közmunkán. Az volt az utolsó munkahelyem. Összesen legföljebb két évet dolgozhattam alkalmi munkákon. Meg a közmunkából az a három hónap. Gyesen voltam korábban, anyasági volt utána már, de már lejárt. Utána mentem át munkanélkülire.

Napszámba nem, nem hívják az embereket, úgy, mint szerintem pár évvel ezelőtt, hogy jöttek és akkor keresték az embereket, hogy vóna ilyen lehetőség, hogy na, dolgozzanak. Mert 10- 15 évvel ezelőtt voltak ilyen gazdaságok. A gyerekektől már nyugodtan el tudnák menni dolgozni. Próbálkoztam, a Boscht is felhívtam, hogy a takarítanék, de ott is azt mondták, hogy nincs felvétel, meg vannak elégedve, akik ott vannak. Próbálkozzak még, úgyhogy ennyi. A neten szoktunk nézegetni, de még akinek iskolája van az is nehezen talál munkát.

A közmunkában az a rossz, hogyha ide az embereket fel is veszik dolgozni, akkor csak három legföljebb négy hónap, és utána mindig cserélik az embereket. Úgy vannak vele, hogy mások is dolgozzanak. Az a baj, hogy 6 órába 35 ezret kapol ki. Az nem sok mindenre elég. A jó meg, hogy azért csak felveszik az embereket. Most meg felvették, a páromat. Ő is most decemberig van. És hogyha jól hallottuk, akkor januártól megint vesznek fel embereket.

Hát hallottuk hírét, hogy, az FHT-nek az összege fog csökkenni. A hivatalban is volt róla szó, hogy ha a 30 napot nem dolgozzuk le, akkor megvonják ezt a 22 800-at is. Addig is kevés volt a píz, most még kevesebb. Az élelmiszereket, meg minden dolgokat tényleg hogy emelnek. És akkor egyszerűen nem áll ott az ember, hogy ki tudjon tartani elsejétől hónap végéig, mert kevés a pénz...Az ember, ha jól visszagondol, nem tudja már magának megvenni azokat a dolgokat, mint például hat évvel ezelőtt. Ha ugye egyszerre fel tudtam öltöztetni a három gyereket. Már nem. Nincs már úgy meg, mint régebben. Van olyan is, hogy tényleg az ember nem tud főzni, csak estére valamit, mert nincs rá.

Egy jó munka kéne, azzal lehetne változtatni az életen, az meg szerintem nem nagyon lesz.
Ami van is itt a faluba, akkor is nem sokáig van, mert max. mondom, három hónap.
Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, hogyan fog alakulni az embernek az élete.
Úgy vagyok vele, hogy talán még egy hónapba egyszer az ember megpróbálkozik munkakereséssel, felhívni a Boscht, de őket se akarom zaklatni.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)