39 éves roma nő, Borsod, B

39 éves vagyok, az iskolai végzettségem nyolc általános. Szakképzettségem nincs. Jelentkeztem tanfolyamokra, felszolgálónak, de sajnos nem kerültem be, mert nagyon sokan voltunk. Szeretnék bármit megtanulni, ami 8 általános iskolához lehetne. Biztonsági őr esetleg, vagy ilyesmi.

39 éves roma nő, Borsod, BHárman vannak a gyerekek, a nagyobbik 21 éves, a kisebbik fiú 20 éves, és a van egy 11 éves lányom. A nagyobbik fiú már megnősült. Most ők is itt laknak a párjával, és a két gyerekével) Ő bolti eladónak tanult, kijárta a 3 évet, csak vizsgára nem ment be. A kisebbik meg letette ezt a hegesztő szakmát és most fog menni majd minősítésre. Utána szeretne kimenni külföldre. A legkisebb még általános iskolás. Ő állatorvos szeretne lenni, de mivel ilyen szegények vagyunk, nem tudom, hogy engedi majd a körülmény, pláne így hogy nincsen munkalehetőség.

Itt 25 éve élünk. A házat 2012-ben építettük fel. Az én tulajdonom a ház, tégla, szocpol. Három szoba van itt, meg konyha, spájz, fürdő. Víz, villany, és gáz, az palackból van. A fűtés kályha, fatüzeléses. Hűtőszekrény, mosógép, porszívó, vasaló, tv abból kettő is van és két laptop is. Mobil is van kettő. Gépkocsink nincs, bicikliből van egy rossz. Most először volt, hogy a villanyt kikötötték, de már visszakötötték, de azt is részletfizetésre kértem, meg hogy ki tudjam fizetni.

Összesen 8-an élünk ebben a háztartásban. A lakáskörülményekkel semmire sem vagyok elégedett. Ha tehetném, elköltöznék a településről. Egy csendesebb helyre, ugyanígy. Főleg azért, mert nincs munka

Az én bevételem ez a 22 ezer forint FHT. Gyerektartást kapok 41 ezret, meg a kislányra családi 13 ezer Ft. Ennyi. Ez nagyon nem jó így, hogy lecsökkentették a szociális segélyt huszonnyolcezerről huszonkétezerre, mert így is kevés volt ez, most meg még jobban nem tudunk úgy megélni. Sajnos az van, hogy a munkanélküliek elég sokan vannak Magyarországon, munkahelyet nem tudnak biztosítani. A kiadások, hát van a villany, azt most 30 ezrével fizetem. Összesen 200 ezer Ft-ot kell törlesztenem. Van a víz, Azt 3500-ért fizetem, és a gyereket iskoláztatni kell, ruházat ez az amaz. A kislány menzára tud menni, azt az önkormányzat támogatja. A tv és az internet az 4000 forint havonta. A fa, arról ne is beszéljünk, minden hónapban az olyan 20 ezer Ft, és akkor az még nem is elég.

Más bevétel - gombázás, csigagyűjtés, gyógynövény, mezgerélés – itt nincs. Favágás, fuvarozás, kosárfonás, alkalmi vagy bérmunkák, téglavetés, semmi ilyesmi. A kiskertben termelünk általában zöldséget, répát, borsót, krumplit. Nem olyan sokat tudunk, mert nem olyan nagy a kert. Állatokat nem tartunk. Nagyon ritkán - amióta új polgármester van – az önkormányzattól kaptunk egyszer kétszer csomagot, élelmiszer segélyt. Ha fára írunk be kérvényt, adnak 2 ezer Ft-ot, mikor kinek mennyit. Kölcsönt egyedül anyukám szokott adni Mi meg nem adunk. Örülünk, ha meg tudunk élni mi is. De olyan volt hogy odaadtam az egyik barátomnak a mobiltelefonomat, és vissza is hozta.

Amire nem jut leginkább pénz, az az ennivaló. Az azért megvan, hogy mindennap főzünk, de nehézkesen kell gondolkodni ebből a pénzből, hogy az ember mindennap oda tudjon tenni valamit az asztalra. Van, mikor estére is tudok, van, amikor délre is. Ez nem mindig kiszámítható, hogy csak mindig délben tudunk enni. Tegnap volt éppen rántott hús rizibizivel. Tegnap előtt tejfölös tésztát csináltam. Már nem is emlékszem, hogy utána mi volt. A ruhákat általában boltban veszem meg, vagy turkálóban.

Összességében a család anyagi helyzete nagyon sokat romlott az elmúlt 5 -6 évben. Emelik az árakat, a pénzt meg leveszik, és így nem lehet megélni. Veszünk két kenyeret és máris 1000 Ft. Egy ilyen családnak legalább 3 -4 ezer Ft kéne, hogy mégis legyen valami, de lehet, abból sem laknánk jól teljes mértékben. A többi család helyzete a környező utcában ugyanilyen, és panaszkodnak is.

A családomból egyedül anyámban bízok meg egy olyan 4-esig. Távoli rokonokhoz nem szoktam oda se menni. A szomszédoknál, barátoknál már lehet mondani egy 4-est. A falubeliek nulla, az egyház is nulla. Katolikusok vagyunk, de nem járunk templomba istentiszteletre sem. A polgármester, a jegyző, akik ott vannak a hivatalban, bennük olyan 4-esig bízok meg. A politikusokban, az államban semennyire. Az Európai Unióban sem

Egy átlagos nap úgy néz ki hogy reggel fölkelek, enni. Elmegyek a boltba, kitakarítok, elmosogatok. Gondoskodnom kell a családomról. Főznöm kell. Hazajön a kislány, akkor ugye tanítani. Mondani szoktam neki, hogy a házi feladatot azt csináljad. Utána megmosakszunk, lefekszünk, nézzük a tv-t. Ennyi.

A közmunkaprogram volt az utolsó munkahelyem, 3 hónapig tartott. A Kinderbe dolgoztam egy évig, 3 hónapot a húsiparban, amikor még volt. Meg a közmunkán, az egy olyan 7-8- 12 hónapot, összevissza így ahányszor behívtak. Alkalmi munkát nem szoktam végezni. Nincs is itt ilyen

Ez a közmunka nagyjából megfelelő megélhetést biztosít a családok számára. Az jó, hogy minden pénteken kifizetnek, így tudunk már valamire számítani, hétről hétre. Más úgy nem tudok mondani róla. A konyhán voltam ilyen besegítő. Szeretnék máskor is közmunkára menni. Olyan háromszor voltam munkanélküli egy-egy évig. Aztán mindig behívtak közmunkára.

Most nincs munkalehetőség, megválogatják az embereket, és ők azt tesznek be, akit akarnak. Akárhova megy az ember. Teszt alapján válogatják az embereket. Ha meg megvan a pont, akkor azt mondják, hogy majd értesítenek. Aztán eltelik egy-két év, még akkor se, volt már erre példa. Úgyhogy ez van.

Én interneten szoktam munkát keresni. Voltunk szállodában is, éppen a húgommal, és azt mondták, hogy betelt. Elmentünk volna kórházakban takarítóknak, de azt mondták betelt. Felhívjuk, ők mondják, hogy mikorra menjünk. Úgyhogy hiába ott van az interneten, hogy ennyi meg ennyi embert keresnek, mikor elmegy az ember, betelt. Nem lehet elhelyezkedni.

A változáshoz az kéne, hogy helyre kéne Magyarországnak tennie magát, az embereknek sok munkahelyet kéne biztosítania, hogy az emberek meg tudjanak élni, hogy tudjanak dolgozni. Szerintem az emberek 70- 80 %-a küzd munkanélküliséggel, vagy hasonló problémával. Én nem tudok munkalehetőségről itt a környéken. Nekem teljesen mindegy lenne, elmennék én takarítónak is, csak vegyenek fel valahova.

Ez a csökkenés hatással lesz a jövőre is. Kikapcsolták a villanyomat, ami ezelőtt soha nem volt. Ez azért rontott az életszínvonalon. Sajnos azért válik sok ember is hajléktalanná, ugye nem tudja fizetni a lakbért, elveszik a lakást, nem tudja fizetni a kölcsönét, meg ilyen dolgok vannak benne. Arra is van példa, hogy mennek ki külföldre. Olyan volt, hogy napközbe, este éhesek voltunk, mondjuk, mert lecsökkentették az összegeket. De inkább azért, mert nem biztosítanak munkahelyet.

Én most azt mondanám, hogy semmivel nem vagyok elégedett az életemben az utóbbi időbe'. Nincs pénz, nincs munkahely, nem tudjuk megvenni azt, amit, szeretnénk, vagy ami szükséges lenne, ilyen dolgok. Én úgy érzem, mindent megteszek. Érdemes lenne igen valamit kitanulni. Ha indulna valamilyen képzés, akkor mennék rá persze, ha olyasmi lenne, hogy fizetnének esetleg, hogy az ember tanulna is, legyen miből bejárni.

A legfontosabb most az, hogy lenne több pénz, biztosítsanak munkahelyet. Mert hiába akarnánk menni dolgozni, ha nem tudunk egyszerűen elhelyezkedni. Külföldre, akik kimennek, oda se tud mindenki kijutni, meg hát, hogy megélhessen, oda is csak pénz kell.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)