Polgármester, Baranya, M

A 850 fős település a leghátrányosabb helyzetűek közé tartozik, jelentős számú cigány lakosságunk van. Az iskolában a cigány tanulók aránya eléri a 63%-ot. Komoly munkanélküliséggel küzdünk, mert itt a bányákra, TSZ-re volt a lakosság kiképződve. A munkanélküliek 95%-a szakképzetlen vagy elavult szakképesítéssel rendelkezik. Aki dolgozik, eljár valahova a környezetbe, vagy az egyetlen, 100 főt foglalkoztató lakatosipari üzemünkben dolgozik, a helyiek közül kb. 30 fő. Mivel 4 településnek mikrotérségi központja is vagyunk, a többi itt dolgozó a környező településekről jön. A faluban nincs megállapítva iparűzési adó, szívesen várjuk a vállalkozókat. A termőföldeket négy nagyobb vállalat bérli, de csak 1-2 embert foglalkoztatnak. A lakosságba igen kevesen művelik a kerteket, földeket. Van szezonális alkalmi munka, de nagyon nyomott, 300-500 Ft között van az órabér, csemetézés, kertásás, kaszálás.

Polgármester, Mindszentgodisa, Baranya megyeHogy a munkanélküliek találnak-e munkát vagy hosszú ideig munkanélküliek maradnak-e, az attól függ, mennyi idő telik el, illetve az otthoni példa. Nem véletlen, hogy a roma gyerekek itt lődörögnek 20-22 évesen. Aki 2-3 éven túl munkanélküli, az eléggé elvesztette a reményt. Van sajnos olyan is, akinek nincs igazán célja; van 1-2 olyan fiatal, akinek piacképes szakmája lenne, de nem vágyik rá, jól érzi magát a falujába'. Nincs foglalkozva igazándiból a munkanélküliekkel. Az előző vezetésnek az volt a véleménye, hogy nem szabad ezekkel az emberekkel foglalkozni, mert még vágyat ültetnek bennük. Lett volna egy pályázat, tartós munkanélkülieket tréningekkel újra alkalmassá tenni, ráébreszteni, hogy te is vagy valaki, ki tudsz lépni ebből a csapdából. Végül nem valósult meg.

Rendszeres szociális segélyezett nem sok van, 6-8 fő. Csak akinek egészségi alkalmatlansága van. Az FHT-s átlag 80 körül mozog, igyekszünk mindenkit behívni közfoglalkoztatásra, mert 30 napot kell teljesíteni, hogy jövőre is kapja ezt az összeget. Sorba cserélgetem az embereket, hogy mindenki meglegyen. Aki meg nem rakható át szociális segélyre, azokkal önkéntes munkát végeztetek. Így mindenkinek meg lesz a 30 napja. Vannak fix emberek, van, akit valahogy a 2 hónapon végiglöködöm.

Mivel ezek az emberek nagyon el vannak szokva a munkától, 2011-ben felszántattam a konyhakertet és pár közmunkás emberrel vetettünk krumplit, hagymát a konyhára, művelgettük és úgy nézett ki, hogy megy. Amikor megjelent a Start program, akkor már 4 fix emberrel az eladatlan házhelyeket felszántottuk, vetettünk krumplit, babot, kukoricát, a konyhakertben zöldségeket. A másik, amire lehetett pályázni, a belvíz elvezetése, ároktisztítás, ott is dolgozott 11 ember. A téli Start projektben kifestettük a művelődési házat, rendbe hoztunk szobákat. A helyi egyesület most is pályázott felújításra, nyílászárókat cserélnénk, orvosi rendelőt, klubhelységet tennénk rendbe.

Az embereket csak úgy lehetne közmunkaprogramon kívül foglalkoztatni, ha sikerül egy munkahelyteremtő céget ide hozni, lehetőleg nem bonyolult munkával. Több tárgyalás folyt már, de általában kútba esnek. Van bent régiós projektünk, én csak álomnak hívom, egy 8-10 főt foglalkoztató tésztaüzem. A Máltának van állat-kihelyezési akciója, mi is pályázunk, begyűjtő hely lennénk. Tyúkot tartanánk, csomagolás, pecsételés, erre alapoznánk a tésztaüzemet, manufaktúra jelleggel. Vannak itt ügyes menyecskék, cigányasszonyok között is, akik betaníthatók.

A szociális törvénnyel összefüggő önkormányzati rendeletet nyomon követjük, az összes jogszabályváltozást, amit kell, azt emeljük át. Figyelünk rá, hogy egy családban csak egy ember kapjon FHT –t. Nem szabad ennél szigorúbban venni, mert nevetséges, ami itt szociális téren megy, ez nem szociális ellátás. Mielőtt polgármester lettem, 13 évet családsegítőnél dolgoztam, van rálátásom.

A közmunkaprogramokban sok géppel kell dolgozni, fűkaszákkal, körfűrészekkel, láncfűrészekkel. Igyekszünk olyan emberkéket felvenni, aki megbízható, lát, nem délelőtt rúg be csak estére, szóval inkább a hadra foghatóak kerülnek ki. Ezeknél a munkáknál a férfiakból, a mezőgazdaságban a nők kapnak elsősorban szerepet. Ahogy aztán bizonyítanak, úgy merünk mindig egy kicsit többet vállalni. Jövőre már 20.000 m2-en lesz mezőgazdálkodás, lesz paradicsom, paprika, uborka és konyhakészre feldolgozva, savanyítva, lének, lecsónak feldolgozva tároljuk majd el. Ide olyan emberek kellenek, akik megbízhatók. Ezekből kellene kinevelni egy olyan gárdát, akik találnak maguknak egy irányítót, hogy szociális szövetkezetté átalakulva összetartóan működjenek, tehát kikerülnek a közmunkából, megpróbáljanak maguk megélni. Nehéz megtalálni azt a személyt, aki ezt elviszi a vállán. Most már foglalkozva van velük, emberi hangon van velük beszélve, javulgatnak. Láttam, mit lehet elérni, ha emberszámba vesszük őket. De akkor is marad egy 60%, akivel csak annyit lehet csináltatni. Ha a közfoglalkoztatás megszűnne, a falu még mélyebbre süllyedne a lekvárban, ugrásszerűen megnőne az elvándorlók száma.

A szociális törvény változásáról azonnal tudtunk, hát ebbe' naprakésznek kell lenni. Az érintettek úgy értesítettem, hogy közöltem velük, hogy örüljetek emberek, ennyi lesz a fizetésetek. Hát hogy lehet másképp mondani. Fásultan fogadták. Szidják a kormányt, tudomásul veszik, hogy őket nyúzzák még jobban. Úgy gondolja minden kormányzat, mindegyik ott kezdi el, hogy oktatás, szociális kiadások, egészségügy. Mert képtelenek arra, hogy ipart teremtsenek. Az improduktívban látják a megtakarítás lehetőségét. A mostani intézkedések számomra azt üzenik, hogy a társadalomnak nincs meg a szándéka, hogy ezekkel az emberekkel foglalkozzon, megpróbálja felemelni magához. Közömbös a társadalomnak az a rétege, aki a döntéseket hozza. Nem arról szól, hogy ezekkel az emberekkel igazándiból foglalkozni akarnak. Arról szól, hogy ezek az emberek, akiket tényleg el kell tartani az államnak, ezeket kényszerítse arra, hogy menjenek máshova és máshol élje életét. És ugye kepeszkednek az orvostanhallgatók után, de ezek után nem. Tomikámnak nem fog beígérni 50 ezer forintot, hogy maradj itthon, ne menj el, mert ti vagytok azok ebben a faluban, akik még kézzel tudtok kaszálni.

Itt cigány és nem cigány lakosok közt, munkanélküliség szempontjából, jelentős észlelhető különbség nincs. Az FHT-sokban ugyanannyi magyar, német származású van körülbelül, mint cigány. Életvitel szempontjából sincs. Dolgozik jó pár cigánylegény nagyon szorgalmasan, sok-sok éve szeretnének kitörni a cigánytelepről. Amelyik ki tud jönni, ki tud költözni, az nagyon örül. Jönnek is már kifelé, bennük van a kitörési vágy.

A segély csökkentése nem okozott jelentős változást, eddig is kevés volt, semmire nem volt elég. Van, akinek nem jut napi élelmiszerre, családok. Jönnek hozzám, de megértőek tudnak lenni, amikor elmagyarázom, miért nem tudok átmeneti segélyt adni. Igyekeznek, odafigyelnek, pl. mindenkinek van hitele a boltban, igyekszik odafigyelni, hogy azokat a hiteleket tudja törleszteni.

Kertje sokaknak van, de inkább az öregek művelik. Azok az idősek megtanulták, hogy félreteszek pénzt, mert ősszel fel kell szántatni a kertet. Ez úgy indul, és megint a mentális nevelésnél vannak továbbra is a súlyos, össztársadalmi hibák, hogy senki nem tanította, hogy gondolj arra, hogy a kertedet meg kell szántatni, a vetőmagot meg kell venned. Különben alapból ott kezdődik, hogy megfizethetetlen, 10-15 ezer Ft egy kertszántás.

A következő évi céljaink, a Start program továbbvitele. Mezőgazdaságot nagyobb területen, többféle növénnyel, a feldolgozást elindítani, merthogy abból lehet kitörés. Van a tanoda program, ami nagyon kellene ebbe a faluba is, hogy a problémás gyerekeknek tanórán kívül is segítsünk. A következő feladat az iskola megtartása, dolgozunk azon, hogy megmaradjon. Meg hát írjuk az összes pályázatot, amit csak le tudunk adni…A túlélésre hajtunk. Le van maradva a falu 20 évvel, az a baj.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)