Polgármester, Borsod, C

A tiszaújvárosi kistérségbe tartozunk. Ez még nem hátrányos helyzetű kistérség. A falu benne van ebben a 2260 valahány településben, a leghátrányosabb helyzetű települések lajstromában. A kistérségben talán mi voltunk a legszegényebb település. A falunak kb. a 35 százaléka roma.
Én mikor idekerültem, akkor rögtön az óvoda maszek kézben volt, ilyen magánóvoda. De nem óvoda volt, hanem ilyen megőrző. Az önkormányzatot persze átvettük. És akkor megpróbáltam azt a politikát folytatni, hogy ugye iskoláztatni, minél többet legyen a gyerek óvodában, tehát, hogy tanuljon meg kulturáltan viselkedni. Az iskolába itt, H-ba járnak. Nekünk nincs iskolánk, odajárnak a gyerekek. Ott egész magas szintű oktatás folyt, meg folyik is.

Polgármester, Borsod, CA 60-as évektől kezdve működött itt a település peremén egy kerámiaüzem. Nem sokan dolgoztak ugyan benne általában egy 10 – 15 ember. A másik ugye a mezőgazdaság volt. A téeszben nők dolgoztak, egy pár nő. De zömmel eljártak az emberek, Lenin Kohászati Művek, Diósgyőri Gépgyár. És majd később a TVK. A rendszerváltás után rengetegen munkanélkülivé váltak. Van kettő, maximum három, aki nagyobb birtokon műveli a földjét. Az önkormányzati hivatalnál van 1 házi segítségnyújtásunk. Akkor van egy asszisztensnőnk. Konyhán kettő. Kb. ilyen 6 ember van. Az óvónők ott vannak olyan 10-en, 12 maximum.
Nincs itten iparűzési adó bevételünk, csak 500 – 800 ezer között van. Van még egy vállalkozás. Egy ilyen személyszállító fuvarozó, egy buszos srác ő nemrégen indította el. Ő hordja a gyerekeket H-ba, iskolába. Ő alkalmaz még egy embert. Mert ugye most kötelező kísérőt alkalmazni. Meg a vegyes áru bolt van, aki alkalmaz embereket.

Az autópálya semmit sem jelent. Abonyig letelepültek az üzemek, Kövesdnél megálltak. És ott kész, vége. Most még, most már talán Nyíregyházán volt egy kis mozgás. Leállt Tiszaújváros is, ugyanis ott a probléma, hogy a Jabil még Ózdról is hord embereket. Tehát ilyen cég, ami 1500 főt alkalmazó cég. Ózdról jár a busz, mert nincs olyan ember nincs képzett ember itt a környéken.
Én is gondolkoztam rajta, hogy akár a kultúrházat felújítottuk, eladni valakinek. Vagy mit tudom én, kerékpár összeszerelő üzemet csinálni belőle, vagy varrodát, vagy valamit. De honnan veszek bele embereket. Tehát most ezekkel az emberek, akik itt vannak, akik munkanélküliek az mind képzetlen. Mind képzetlen. Ez a munkakorú népességnek majdnem több mint az 1/3-a.
Idén nem kaptunk közmunkást, a kistérség miatt. A munkaügyi központ vezetője azt mondja nekem, hogy 5 főt ad nekem egész évre 6 órára. És itt van nekünk 120 – 125, változik, munkanélküli. Lecsökkent a közmunkások száma. Nem tudom vele üzemeltetni a települést se. 5 fővel 6 órában. Hát csak a konyha. Úgy üzemeltetjük a konyhát, hogy van egy szakácsunk, vagy két szakács, és a kisegítő az mind közmunkás.
Mi a Start munkából kimaradtunk. Na, akkor hozzákezdtem itt mozogni. Aztán mondom a vége az lett, hogy lett az 5 főből lett nekem kb. vagy 40.
A Start munka sok létszámot elvitt. Gondolom, hogy nem mindig sikerült a Start munka. És akkor maradt valamennyi létszám. Én mindig megkaptam. Igen. És most is dolgozik, azt mondja hogy, 18 ember. Most éppen építőipari munkát végzünk, a kultúrháznál csináljuk a térkövezést. Aztán itt fogunk csinálni egy ilyen szalmatároló helyiséget. Mert közben lettek ilyen pályázatok. Hogy mi volt annak a címe. Fűtéskorszerűsítés. Az a baj evvel a Start munkával, hogy az idényjellegű. Tehát de most már van évi közfoglalkoztatás is, de az ugye kevesebb. A háttérben nincs meg a megfelelő munkaerő. Egyszer a szakképzettség. Másszor meg a munkához való hozzáállás, az embereknek a 99 százaléka ki merem jelenteni még egyszer, megbízhatatlan.

Jövőre hét projektet fogunk. Annyit hagytak jóvá most a Munkaügyi Központ egyenlőre. Az egyik az, hogy van egy illegális hulladék lerakása, az fel kell számolni. Erre nem kell szakmunka, nem kell semmiféle képesítés. Viszont jön a második projektünk. Ennek a hivatal, orvosi rendelő, posta, akadálymentesítése. Ehhez van egy jogerős építési engedélyes tervünk. Ide viszont már szakmunkások kellenek. Vagy legalábbis egy szakmunkás mindenképpen kell, aki vezeti az egész rendszert. Tehát itt már válogatni kell, hogy kik vannak. Van egy másik projektünk az a csapadékvíz elvezető rendszerünk, az kővel rakott, mindig beomlik, kővel kirakása. Ott is némi szaktudást igényel. Meg hogy hát férfiember. Emelni kell a lapokat, tehát ilyen szempontból kell kiválasztani. Vagy lesz egy a mezőgazdasági projekt. Ott 16 főt engedélyeztek 10 hónapra. Ott is kell azért legalább aki, ott inkább asszonyok lesznek majd, akik kapálni fognak. Meg termeszteni. Ott is kell majd férfiember.

Eddig úgy volt, hogy na, néztem, hogy ki nem volt még bent, aztán mindenki legyen bent valameddig egy keveset. Az egy hónap az még ebben az évben nem volt túlzottan jó. Van 100 munkanélküli. 40 embert tudtam behozni. Ugye 60 – 80 ember kimaradt. Valaki elmegy azért. Egy, két ember az elmegy más nem napszámba dolgozni, vagy egy hónapra valahova. El tudták érni, hogy mindenki legyen jogosult erre a FHT-ra. Két vagy három ember van, aki ellátatlan.
Három köztisztviselő van a hivatalban. És azért nagy munkamennyiség van itt három emberre. Ha én nem dolgoznék, már bocsánat, büdös az öndicséret, ha én nem dolgoznék, akkor nem is tudnák megcsinálni. Osztottunk széjjel több mint 40 mázsa, 40 valahány mázsa élelmiszer segélyt. Az élelmiszer bankkal van kapcsolatunk.

Azt, hogy levitték elég drasztikusan ezt a szociális segélyt, nem lehet észrevenni. Tehát most én megint egy kicsit nem akarok durván fogalmazni. A kocsmában ugyanannyian vannak, a boltban ugyanannyian vannak, valahogy ők ezt megoldották, hogy hogy, ezt tőlük kéne megkérdezni végül is. Az emberek tudomásul vették. Olyan szkeptikusak. Akkor volt egy kis lázadozás. Amikor tavaly, azt hiszem, hogy tavaly volt, hogy nem engedték csak négy órában dolgozni az embereket. De kevés volt a pénz. Ott volt lázadozás. Hogy négy órára azért már nem is érdemes bejönni. Volt olyan, hogy tavalyi évben azt mondták, hogy ne is hívjam őket. Mert, hogy annyit kapott a négy órás munkáért, mintha otthon maradt volna. Előtte viszont, ugye, amikor a nagy pénzt kapták, akkor meg a munkásemberek között volt az elégedetlenség.

Én elmondtam azt, hogy a környéken semmi más kiutat nem látok, csak a mezőgazdaság. Itt nem fog települni semmiféle ipar. Hacsak nem lesz itt egy milliárdos, valaki, akinek annyi pénze, hogy nincs hova tenni. Ezt felejtsük el, mert ez álom. Itt vannak nagy kertek. És a mezőgazdaságból legalább egy alap kiegészítést csinál egy család. A romákat is rá lehet venni a mezőgazdasági tevékenységre. Van itt vagy 2 -3 roma család olyan kertje van, aki különb, mint némelyik magyarnak. Aztán mondom, hogy most hogy jön a Start program, itt lesz 16 ember, ami azt jelenti, hogy megpróbáljuk megtermelni a konyhára nekünk, amit az étkeztetésre a gyerekeknek. És akkor mellette még megy ez a ProLecsó program, ez megtanítja az embereket. Itt a biót, azt szerintem olyan nagyon nem tudjuk erőltetni, mert az elég drága. Tehát nem tudják eladni az emberek, de viszont az önellátásra megint jó. Ahhoz jó volt, hogy elindult ez a program. Itt kb. a kerteknek, a parlagon maradt kerteknek az 50 %-a fel lett szántva.
Hát most elég borúsan látom a jövőt. Ezek a települések el lesznek sorvasztva. Magyarul, ha elviszik azt az egyetlen lehetőséget, hogy nem lesz polgármester, vezető, aki lobbizik a településéért, akkor vége a településnek.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)