Polgármester, Borsod, D

A falu bevételei? Igazából nincs bevételünk. Kettő darab bevételünk van: az egyik a posta, ez egy ilyen 30-40 e ft közötti összeg, illetve a vasútnál alakítottunk ki egy ilyen szállást, ahol meg tudnak szállni, arra kapunk egy hónapra 120 ezer forintot. Gyakorlatilag ennyi az összbevételünk. Mivel ugye az 5%-át nekünk kell biztosítani a segélyesek felé, gyakorlatilag ugye abból tudunk megélni, hogyha kétszer egy évben az önhiki kérelmet (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása) benyújtsuk, mer' ugye nem tudjuk kifizetni azokat a tartozásokat, amiket felhalmozunk, ugye ez a körjegyzőség, a víz, a közvilágítás, tehát egyebek. Nem tudjuk kifizetni.

Polgármester, Borsod, DNekünk gyakorlatilag nincs pénzünk, nincs bevételi forrásunk, épp ezért nincs itt senki. Nincs munka, tehát aki megteheti az azért megyen el, Esztergomba, Budapestre, hogy tudjanak dolgozni. Itt nincs munka, itt csak azok maradnak, aki gyakorlatilag nem tud magával mit kezdeni, itt van a családjuk, igazából nem is nagyon foglalkoztatják őket vagy éppen aluliskolázottak.

150 emberből kaptunk 20-at közmunkára. Hogy ugye mindenki dolgozzon és a szociális törvényeknek megfeleljen, mindenki dolgozott egy hónapot. Tehát mire kezdett belelendülni, az utolsó hetekben mikor már tudta, hogy le fog számolni, hát már úgy állt hozzá ugye. Nem nagyon haladtunk vele. Egyébként a kis településekkel, főleg ami cigány lakta terület, igazából nem nagyon foglalkoznak vele, tehát mint egy lepráshoz, úgy állnak hozzá. Nekem az a meglátásom, hogy nem segítik a cigányokat. És pontosan ezért, mert nem szeretik a cigányokat, még jobban termelni fogjuk gyakorlatilag azokat az embereket, akikkel nem tudunk mit kezdeni.

Mi lenne a megoldás? Igazából azt látom, hogy a megoldás valóban a mezőgazdaságban rejlik. Nagyon sok ember van, ahol van föld, de nem termel, mert nem ezt látta a szülőktől. Van egy-kettő, akinek van kisállatuk, de igazából a nagy részének nincs elvetve a mag, nincs kisállat és nem is érti, nem is értékeli ezt a megélhetést. A segítség az ott kezdődne, hogy ezeket az embereket kioktatjuk ezekre a dolgokra.

Az hogy az önkormányzat hogyan segít az embereknek, igazából polgármester függő. Én azt szeretném, hogy mindenki dolgozzon, de megmondom őszintén, hogy sok értelmét nem látom. Igazából semmi értelme, hogy hat vagy nyolc ember sepreget egymás ellen. Semmi olyan munkát nem tudok adni, ami hasznos lenne a társadalomnak, kivéve akkor, ha segítenének anyagilag. Vagy ha nekünk van egy ötletünk, mondjuk, azt mondom, hogy építsenek vállalkozók vagy az állam, ugye egy tésztagyárat, vagy cementgyárat. Helyi embereket foglalkoztassanak, ugye ez egy kettős megoldás lenne, ugye mert utána értékesítenék, ami dolgok ott készültek, gyakorlatilag ők állítanak elő. Jól járna az állam is, mert ugye abból hasznuk lenne, ugyanakkor jól járnak a helyi lakosok is, mert mernének gondolkozni a jövőbe. Nem csak az egyik napról a másikra gondolkodnának.

A segélyek megvonásával, valóban a megélhetésük olyan nehéz, hogy rengeteg ember úgy fekszik, hogy otthon a hideg konyhában, mert nincs tüzelőjük, mert ez a 22.800Ft az gyakorlatilag semmire nem elég. Munkát kellene gyakorlatilag biztosítani. De itt tulajdonképpen nincs semmilyen lehetőség a megélhetésre, ezeket meg, amiket nyújtanak nekünk, ez gyakorlatilag arra elég, hogy ne haljanak éhen.

A segélycsökkentésről ugye már ők hallottak, ugye megkönnyítette a dolgunkat a televízió. Elfogadnak mindent, tehát azt látom, hogy már olyan minden mindegy alapon. Szerintem, ha elvennék a segélyt, már az se lenne gond, mer már hozzá szoktak ahhoz, hogy nincs, hozzá szoktak, hogy egy szobában akár bent vannak nyolcan. Tehát olyan körülmények között élnek ezek az emberek, nem kell ahhoz kimenni Afrikába, be kell menni itt egy-két lakásba, meg kell nézni milyen körülmények között élnek.

Temetkezési segéllyel problémánk volt, még a mai napig is van. Ugyanis 90 ezer forintért temetnek el, de igazából nem tudunk mit tenni. Tehát egy halott emberről van szó, nem maradhat ott a kórházban, tehát el kell temetni, erre mindenféleképpen szakítunk pénzt, nem fizetünk ki körjegyzőséget, villanyt, vagy gázt. Ezt nekünk ki kell fizetnünk, ezt természetesen nekünk kell kigazdálkodni, most is volt 3 vagy 4, de ezek olyan dolgok, amiket nem lehet elkerülni. Nekünk kell eltemettetni őket.

Az önhikitől meg szoktuk kapni, közel töredékét, amit kérünk. Igazából most egy 6,5 milliós halmozás van, de csak gördítjük előre és csak egyre több lesz. Itt vannak a közüzemi tartozások és így ugye ez mindig nő, soha nem bírjuk magunkat elkapni, tehát ez így nagyon nevetséges. Igazából azt kell, hogy mondjam, hogy semmi kiút nincs, csak ez az önhiki, de hát ez is olyan, mint a helyi lakosok, egyik napról a másikra.

A közmunkáért is kaptam, igazából viccesen, mert ugye úgy van, hogy ha egy hónapot nem dolgoznak egy évben, akkor megvonják tőlük a segélyt. Ezt úgy oldottam meg, hogy a művelődési házban egy ilyen kis kosárkába beleraktuk a neveket és akkor, aki ledolgozta az egyik hónapot, akkor a következők közül húztunk ugye. Tehát nevetséges volt ugye igazából, máshogy nem tudtam megoldani, de nem tudtam lojális lenni, mert hogy lehettem volna ugye. És akkor ezt így gyakorlatilag megoldottuk. Az emberek gyakorlatilag elfogadták, elmondtam nekik és megértették. Pesszimisták az emberek, nem bíznak senkiben, sem bennem, sem másban. Nem látnak kiutat semmiben. Azt kell, hogy mondjam, hogy talán még pont ezért ateisták, mert gyakorlatilag nem bíznak sem Istenben, sem polgármesterben, ha szabad így mondanom, tehát csak élnek így egyik napról a másikra.

Munkát kellene adni, tehát hálót, nem halat, ebből a szempontból mindenféleképpen azon vagyok, hogy munkát adjak. Úgy néz ki, hogy a 2013-as évben ebben a START-Programban ki tudtam harcolni közel 112 milliót és szeretném megvalósítani az álmomat, és úgy néz ki, hogy 2013 márciusában közel 114 embert fogok alkalmazni mezőgazdaságban, és a közút rendbetételére. Mi fogjuk itt csinálni a betonlapokat, amikkel itt a helyi települést rendbe akarjuk tenni. Kisállat-tartással fogunk foglalkozni, tehát úgy gondolom, hogy most elindult valami, hála ennek a START-munkának. Hát optimista vagyok, merem remélni, hogy az emberek, vezetők segítségével ezt valóban tudom majd teljesíteni, ahhoz hogy 2014-ben azt tudom mondani, hogy na tessék, hát mi is tudunk.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)