Koltai Luca
Szociálpolitikus, Habitat for humanity, Budapest

A Pillangó Kutatás tanulmányait számomra élmény volt olvasni. Gratulálok az alkotóknak. Nagyon jónak találtam, hogy a kutatás olyan sokrétű. A címhez képest jóval többet ad, több területet ölel fel, hiszen a segélyezés hatásán túl egyéni pszichés folyamatokkal, megélhetési stratégiákkal, közösségi kapcsolatokkal, szabályozási kérdésekkel is foglalkozik.

Szakmai szempontból izgalmas megoldásnak tartom, hogy a rendszerszintű kérdéseket és az egyes családok helyzetét párhuzamba állította a kutatás, így nagyon plasztikussá vált a szakpolitikai változás hatása a mélyszegénységben élők mindennapjaira. Mind a közfoglalkoztatással mind a lakhatási szegénységgel kapcsolatos kutatásaim szempontjából érdekes volt olvasni a Pillangó Kutatás anyagait. Megjelenítette azokat az élethelyzeteket, amelyek a száraz adatsorok mögött vannak. Hozzájárult a folyamatok mögött rejlő egyéni döntések megértéséhez.
A kutatás eredményei reményeim szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy a segélyezési rendszer újragondolásra kerüljenek. Olyan rendszer alakuljon ki, amely nem csak megfelelő minimális jövedelmet biztosít, hanem lehetőséget és ösztönzést is teremt a kilábalásra.
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)