A Pillangó Fejlesztések (Pro Cserehát Egyesület) elsődleges célja, hogy a hátrányos helyzetű kistelepülések munkanélküli, nélkülözésben élő – roma és nem roma - lakosai számára teremtsen megvalósítható, reális és fenntartható megélhetési alternatívákat.

Ezt a célt KOMPLEX TÉRSÉGI FEJLESZTÉSEK jellegű tevékenységen keresztül valósítjuk meg. Pro Lecsó programunk projektterve 2010-ben megnyerte a Nobel-díjas közgazdász, Muhammad Yunus Social Business ötletpályázatát.

Ez a rangos elismerés megerősítette bennünk, hogy komplex megoldásokat lehet és kell komplex problémákra adni, valamint azt a meggyőződésünket, hogy a szegénységi csapdából ki lehet kerülni, mégpedig nem is nagyon bonyolult módon: a tartósan munka nélkül élő, szegény emberek számára biztosítani kell, hogy gazdasági jellegű tevékenységbe foghassanak, és ezzel képessé váljanak arra, hogy saját sorsukon javítsanak.

A Pro Lecsó programot eddig két településen tudtuk bevezetni, erről részletesebben www.bffd.hu honlapunkon és a www.facebook.com/ButterflyFreeFlow Facebook oldalunkon tájékozódhat.

Jelenleg is keressük az anyagi lehetőségeit, hogy a Pro Lecsó programot több településen is megvalósíthassuk, hogy települések megkereséseinek eleget tudjunk tenni.

Az akció-kutatást a társadalom megismerésének, és a feltárt gondok alapján problémamegoldó programok egyik fontos eszközének tekintjük.

A Szegény Cigányok – Szegény Cserehát című munkánkat 2010-ben készítettük, mely a Szegénységellenes európai év egyik legjobb magyar munkája lett. Lásd: www.bffd.hu/poorroma/
Keresés
A kutatásról készült kisfilm A Pro Cserehát egyesület által végzett, ˝A szociális segély csökkentésének hatásai a vidéki Magyarországon, 2012 - interdiszciplináris dokumentáció˝ című kutatás keretében készült kisfilm.
Megjelent a kutatás kétnyelvű kiadványa. Kapható az Írók Boltjában (Budapest, VI. Andrássy út 45.) és a CEU Könyvesboltjában (Budapest, V. Zrínyi utca 12.)